Boekpresentatie: Mannen van de microscoop. De laboratoriumbiologie op veldtocht in Nederland en Indië, 1840-1910 (Amsterdam, 6 februari 2019)

29 januari 2019


Met veel genoegen nodigen Robert-Jan Wille, SPUI25 en Uitgeverij Vantilt u uit voor de boekpresentatie van Mannen van de microscoop op woensdag 6 februari vanaf 17 uur in Amsterdam

Geënthousiasmeerd door Darwin en de Duitse embryologie trokken aan het eind van de negentiende eeuw Nederlandse ontwikkelingsbiologen vanuit hun nieuwe laboratoria naar buiten. Hun leidsman was Pieter Harting: dankzij hem bekeken en vergeleken studenten onder de microscoop nauwkeurig de ontwikkelingsstadia van verschillende plant- en diersoorten. Konden zij sporen van het evolutionaire verleden vinden in de wijze waarop flora en fauna zich nu ontwikkelden?

Vanaf 1872 reisden Nederlandse studenten naar het prestigieuze internationale zoölogische station in Napels, pal aan de kust, om daar de nieuwste technieken te leren. Dit kon dankzij een door de overheid ingesteld nationaal stipendium, een primeur. De zoölogen die daarvan terugkwamen, overtuigden de Nederlandse staat vervolgens om een eigen zoölogisch station te steunen. In Den Helder kwam zo’n station tot stand dat visserijproblemen in de Rijn en de Noordzee te lijf ging. Plantenembryologen zetten in diezelfde periode in Buitenzorg (nu Bogor) in Nederlands-Indië een groot botanisch-agronomisch instituut op, inclusief internationaal bezoekersstation, met grote gevolgen voor de koloniale economie.

Adres

Academisch Cultureel Centrum SPUI25, Spui 25-27, 1012WX Amsterdam

Programma

Het programma begint om 17:00 uur. Tijdens het programma komen onder meer Robert-Jan Wille en Tijs Goldschmidt aan het woord. De moderatie wordt verzorgd door Martijn van Calmthout. Verdere sprekers worden nader bekend gemaakt.

Aanmelden

De toegang is vrij. Wel wordt u vriendelijk verzocht zich vooraf aan te melden per mail: spui25@uva.nl.