Experimenteren met een koeienoog op het filmfestival Rotterdam

20 januari 2015

Neem het oog van een vers geslachte koe mee een verduisterde kamer in, en er zal een schilderij verschijnen dat perfect alle objecten uit de buitenwereld weergeeft. Met dit experiment nodigt de Amsterdamse arts Vopiscus Plempius 1632 iedereen uit om in zijn of haar eigen huiskamer te kijken hoe het zicht werkt.

In de korte film In Waking Hours volgt Sarah Vanagt hoe haar nicht, historicus Katrien Vanagt, de rol inneemt van een 21e-eeuwse discipel van Plempius. Door diens aanwijzingen nauwgezet te volgen zijn filmmaker en historicus er getuige van hoe beelden zich in het oog vormen.

In Waking Hours is op vrijdag 23 januari (om 14:30) en op maandag 26 januari (om 12:00) te zien in LantarenVenster als onderdeel van de Cinema of Rods and Cones op het International Film Festival Rotterdam (IFFR).

Een installatieversie van de film wordt elke dag van 22 tot 31 januari, om 11:00 uur getoond aan de Mauritsweg 30 in Rotterdam.

Katrien Vanagt (Vlaanderen, 1977) promoveerde op het proefschrift De emancipatie van het oog. V.F. Plempius’ Ophthalmographia en de medische denkbeelden over het zien. Haar vervolgonderzoek, uitgevoerd bij het Huygens ING (KNAW), spitst zich toe op de zoektocht van vroegmoderne artsen naar de vraag hoe we zien, en hoe dit tot een transformatie van de geneeskunde heeft geleid – een transformatie waarin experiment en instrument een cruciale rol spelen.

In Waking Hours (2014). Directed by Sarah Vanagt & Katrien Vanagt. Camera : Artur Castro Freire / assisted by Son Doan. Editing : Effi Weiss. Sound recording : Nina de Vroome. Sound design and mix : Philippe Ciompi. Historical research : Katrien Vanagt. Scientific support & advice: Prof. Paul Simoens, Department of Morphology, Faculty of Veterinary Medicine, Ghent University. Producer : Sarah Vanagt / Balthasar

Meer informatie:

https://www.iffr.com/nl/films/in-waking-hours/ (filmvoorstelling) en https://www.iffr.com/en/films/in-waking-hours-1632-1852-1978/ (installatie)

 

Niet voor publicatie bedoeld:

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ilja Nieuwland, Huygens ING (KNAW), tel. 070 3315827, e-mail ilja.nieuwland@huygens.knaw.nl