Job: Junior Conservator Science (Teylers Museum, Haarlem; Deadline 16 april 2017)

4 april 2017

Teylers is hét museum van de Verwondering. Al sinds 1784 is dit de plek om je verbazen en verwonderen over fossielen, mineralen, boeken, munten, penningen, natuurkundige instrumenten, schilderijen en tekeningen. Het museum is gevestigd in een monumentaal gebouw met delen uit de 18e, 19e en 20e eeuw. Het is het best bewaard gebleven openbare kennisinstituut voor kunst en wetenschap uit de 18e eeuw ter wereld. Teylers heeft een even fascinerende als unieke geschiedenis.

Voor versterking van de afdeling Wetenschap zoekt Teylers Museum een

Junior Conservator (28-32 uur)

Wij zoeken een junior-conservator die graag een bijdrage wil leveren aan het toegankelijk maken van de wetenschappelijke collecties –fossielen, mineralen, instrumenten en een historische bibliotheek. De inhoudelijke realisatie van tentoonstellingen en andere publieksgerichte activiteiten is een belangrijk onderdeel van de taak. Je bent breed inzetbaar binnen de wetenschappelijke aandachtsgebieden van de collectie, met een nadruk op de bijzondere boekencollectie. Draag jij graag bij aan een afdeling in ontwikkeling én heb je het in je om wetenschappelijke onderwerpen goed over het voetlicht te brengen voor een breed publiek, dan komen wij graag met jou in contact.

Voornaamste werkzaamheden

 • Bijdragen aan de documentatie en ontsluiting van de wetenschappelijke collecties, in het bijzonder de boekencollectie van Teylers Museum.
 • Vanuit het brede aandachtsgebied van de afdeling wetenschap inhoudelijk bijdragen aan publieksactiviteiten van het museum, waaronder tentoonstellingen en publicaties.
 • Het inhoudelijk representeren van het museum (rondleidingen, ontvangsten, lezingen) en het beantwoorden van vragen, voor een doelgroep variërend van algemeen publiek tot specialisten uit binnen- en buitenland.
 • Bereidheid tot inhoudelijke specialisatie op de bibliotheek van Teylers Museum (zwaartepunt botanie, ontdekkingsreizen 18e en 19e eeuw).

Vereisten

 • Universitaire master biologie
 • Ervaring met museaal collectiebeheer en presentatie is een must
 • Bewezen affiniteit met wetenschapsgeschiedenis en een van de inhoudelijke kerngebieden van Teylers’ bibliotheek (botanie, 18e en 19e eeuwse ontdekkingsreizen)
 • Flexibele, publieksgerichte instelling met inlevingsvermogen in de verschillende museumdoelgroepen waaronder scholen en algemeen publiek.
 • Vermogen om specialistische kennis snel eigen te maken en op een passend niveau in te zetten bij publieksactiviteiten zoals tentoonstellingen, rondleidingen en publicaties.
 • Uitstekende beheersing van het Nederlands en Engels.
 • Communicatief sterke, representatieve en enthousiasmerende persoonlijkheid
 • Teamspeler met analytisch denkvermogen die floreert in een dynamische omgeving

Arbeidsvoorwaarden  Teylers Museum biedt een dienstverband voor 28-32 uur per week, met passende arbeidsvoorwaarden conform de Museum CAO. De functie is ingeschaald in schaal 9 (aanloopschaal, groeifunctie). In eerste instantie wordt een arbeidsovereenkomst voor een jaar aangeboden.

Inlichtingen & sollicitatie Meer informatie over de functie is verkrijgbaar via Trienke van der Spek, hoofd afdeling Wetenschap, via tvanderspek@teylersmuseum.nl. Jouw sollicitatiebrief met CV kan je tot uiterlijk 16 april richten aan Trienke van der Spek, o.v.v. vacature junior-conservator.