Kijktip: Achter de dijken, aflevering 8: de revolutie verspreidt zich (vrijdag 27 oktober, 21u, Nederland 1)

26 oktober 2017


Wie denkt dat Facebook, Twitter en Instagram een nooit eerder vertoonde impuls gaven aan de massamedia vergist zich. 500 Jaar geleden gaat Luther al viral met zijn ideeën door op slimme wijze gebruik te maken van de net uitgevonden boekdrukkunst. Hij heeft een vlijmscherpe pen, schrijft in de volkstaal, uniek voor de tijd en schuwt grove spotprenten niet. Een nieuwe religie raast door Europa en krijgt met name in onze Lage Landen voet aan de grond. Reclamebureau Superheroes vertaalt de strategie van Luther naar onze tijd. Hoe zou een eigentijdse Luther nu het publiek aanspreken? Wetenschapshistoricus Eric Jorink en voormalig KNAW-voorzitter Robbert Dijkgraaf staan stil bij de rol van het calvinisme in de ‘wetenschappelijke revolutie’ van de zeventiende eeuw.

Door de Reformatie nam de macht en invloed van de Katholieke kerk af. De weg wordt gebaand voor de wetenschappelijke revolutie en de verlichting. De oprichting van de eerste universiteit van Nederland, Leiden, is rechtstreeks in verband te brengen met de reformatie. Dat we nu dankzij de nieuwste DNA-technieken kunnen sleutelen aan de genetische code van de mens is in zekere zin te danken aan de wetenschappelijke pioniers uit de 16e en 17eeeuw. Leo Blokhuis praat onder meer met hoogleraren Eric Jorink en Robbert Dijkgraaf over de spanning tussen religie en wetenschap.

 

Op 31 oktober 1517 spijkerde Maarten Luther zijn beruchte stellingen op de slotkerk in Wittenberg. De reformatie was een feit en zou een keerpunt in de Europese geschiedenis blijken. Nederland werd calvinistisch. In Achter de dijken volgen we het spoor terug naar de hervormers Luther en met name Calvijn. Wat is hun invloed geweest op ons leven en denken en op onze identiteit?

Over het programma

In het KRO-NCRV programma Achter de dijken gaat presentator Leo Blokhuis op zoek naar de invloed van het calvinisme op onze volksaard. In hoeverre zijn soberheid, zuinigheid en de ‘doe maar gewoon’-mentaliteit typische Nederlandse verschijnselen? In acht afleveringen onderzoekt Blokhuis de uitwerking van het calvinisme op o.a. de economie, de politiek, het gezin, het koningshuis en het Nederlandse landschap.

Tijd

Aflevering 8: De revolutie verspreidt zich. 27 oktober 2018, 21 u, Nederland 1.