Symposium Chemie Historische Groep "Op bezoek bij Martinus van Marum” (Haarlem, 15 april 2016)

7 maart 2016

De Chemie Historische Groep (=CHG) van de KNCV nodigt U van harte uit voor een chemie-historisch symposium op 15 april a.s. in het Teylers Museum te Haarlem. Het symposium is getiteld “Op bezoek bij Martinus van Marum”, wat inhoudt, dat we enerzijds stil willen staan bij de verdiensten van de Nederlandse scheikundigen, waaronder van Marum zelf, rond 1800. Anderzijds willen we ook aandacht besteden aan de instrumenten, waarmee van Marum heeft gewerkt en zoals deze nog in het Teylers Museum zijn te bewonderen.

Een drietal lezingen zullen diverse chemie-gerelateerde aspecten uit deze periode belichten. Als eerste zal Jan Stobbe (medewerker historische mineralogie, afdeling wetenschap bij Teylers Museum) een spannend verhaal houden over de classificatie van mineralen. Hierbij zal hij uitleggen, welke principes in der tijd aan deze classificatie ten grondslag lagen. Ook zal hij uitleggen wat daarvan nog te herkennen is in de mineralen collectie van het Teylers Museum zelf. Na het verhaal over mineralen zal Marieke Hendriksen (wetenschappelijk medewerker Universiteit Utrecht) meer specifiek ingaan op de toepassing van deze mineralen in de achttiende-eeuwse ‘chemische’ geneeskunde. Ad Maas (conservator Museum Boerhaave) zal de bijdragen van de Nederlandse scheikundigen in deze tijd toelichten. Hij zal de rol van het Gezelschap der Hollandsche Scheikundigen tijdens de Chemische Revolutie, waarin voor Lavoisier een hoofdrol was weggelegd, voor het voetlicht brengen.

De CHG is verheugd dat het symposium daadwerkelijk kan plaatsvinden in het Teylers Museum met zijn bijzonder collectie van natuurwetenschappelijke apparatuur en andere verzamelobjecten, samengebracht in het begin van de 18e eeuw. Ook hier heeft van Marum als directeur (conservator) van zowel de Teyler’s Physisch en Naturaliën Kabinetten en de Teylers-Bibliotheek een belangrijke rol gespeeld. Als mooie afsluiting van ons symposium zal Trienke van der Spek (hoofdconservator Wetenschappelijke Collecties van het Teylers Museum) ons rondleiden door de collectie. Het Teylers museum is een schitterende locatie waar we ons met recht nog op bezoek kunnen voelen bij Martinus van Marum.

Deelname en programma

Meer over het programma en de inschrijving vindt u hier (PDF-bestand).