Gewina excursie, ” 200 soorten Groen in het Teylers Museum en een stadswandeling in Haarlem” (Haarlem, 13 maart 2019)

12 februari 2019


Dit voorjaar is in Teylers Museum een overzichtstentoonstelling van de botanische kunstenaars Franz en Ferdinand Bauer te zien. De tekeningen van beide broers behoren tot de uitzonderlijkste botanische kunstwerken ooit gemaakt, terwijl ze relatief onbekend zijn in Nederland. Voor liefhebbers van botanische kunst is dit een uitgelezen kans om kennis te maken met deze onbekende schat aan plantkundige pracht.

Gebroeders Bauer

Rond 1800 vormde botanie een van de voorposten van de wetenschap. Ferdinand Bauer bracht tijdens wetenschappelijke expedities naar de uithoeken van de aarde de natuurlijke rijkdom in kaart, terwijl Franz planten, bloemen en dieren tot op de cel bestudeerde in de Royal Botanic Gardens van Kew.

Dit is een unieke kans om deze botanische juweeltjes te bekijken samen met de maker van de tentoonstelling. Aansluitend is er gelegenheid om het museum zelf of de bijzondere presentatie van het 18e-eeuwse vlinderonderzoek van de Amsterdamse graveursfamilie Sepp in het boekenkabinet te bekijken.

Stadswandeling

De tweede helft van de middag bestaat uit een stadswandeling door Haarlem, o.l.v. Alette Fleischer waarbij de aandacht ligt op de architectuur van de eerste jaren van de Gouden Eeuw van architecten Hendrick de Keyser en Jacob van Campen. En passant verneemt u ook over relatie Haarlem en de tulpenhandel.

Programma

  • 13.30: rondleiding 200 soorten groen door conservator Terry van Druten. Aansluitend gelegenheid om boekenkabinet en de vaste opstelling te bekijken.
  • 15.00: koffie, thee en taart in museumcafé.
  • 15.30: Stadswandeling door Haarlem o.l.v. Alette Fleischer
  • 17.00 borrel (op eigen kosten)

Kosten

  • Gewina-leden: gratis
  • Voor niet-leden: € 6,-.

De toegang tot Teylers Museum moet wel zelf betaald worden. Museumkaarthouders (en dergelijke) gratis; Gewoon entree € 14,00

Aanmelding

Geeft u zich aub op voor 9 maart as bij Alette Fleischer (alette.fleischer@gmail.com)