Gewina (1978-2007)

11 maart 2019

Het tijdschrift Gewina was dertig jaar lang (van 1978 tot 2007) het officiële orgaan van het gelijknamige wetenschapshistorisch genootschap, dat de geschiedenis van de geneeskunde, de wiskunde en natuurwetenschappen en de techniek bestreek. In 2008 is dit genootschap gefuseerd met het Belgische ‘Zuid-Gewina’ en twee universiteitshistorische werkgroepen. Het tijdschrift ging toen op in de nieuwe uitgave Studium: Tijdschrift voor Wetenschaps- en Universiteitsgeschiedenis | Revue d’Histoire des Sciences et des Universités (2008-).

Het Tijdschrift voor de geschiedenis der Geneeskunde, Natuurwetenschappen, Wiskunde en Techniek, later herdoopt tot Gewina, richtte zich speciaal op de wetenschapsgeschiedenis in Nederland en de voormalige koloniën, zonder dit echt als een inperking te hanteren. Gewina plaatste, naast onderzoeksartikelen, ook bijdragen van uiteenlopende aard. Over archief-vondsten en bijzondere collecties kon bericht worden in ‘De doos van Pandora’. Nieuwe literatuur over de geschiedenis van de Nederlandse wetenschap en werk van Nederlandse wetenschapshistorici is besproken in de rubriek ‘Boekbesprekingen’. De laatste jaren publiceerde Gewina tevens een jaarlijkse bibliografie van de Nederlandse wetenschapshistorische literatuur onder de titel ‘Signalementen’. Deze bibliografie is overgenomen door de Digitale Bibliografie van de Nederlandse Geschiedenis.

Gewina werd van 1978 tot 1992 uitgegeven door Rodopi (Amsterdam) en verscheen tussen 1992 en 2007 bij Erasmus Publishing te Rotterdam.

Ga naar het digitale archief van Gewina